Toraks Travması
Travma, insanda ölüm sebepleri arasında ilk üç sırada yer alan bir durumdur. Toraks travması tüm travmalar arasında %20-25 oranında görülür, ancak travmaya bağlı ölümler arasındaki oranı %30’dur. Yani kaza geçirip hayatı kaybeden her 3 kişinin birinde ölüm sebebi toraks travmasıdır.
Toraks denen kısım geniş bir bölgeyi kapsar. Toraks travması denince kaburga (göğüs duvarı), akciğer, özofagus (yemek borusu), trakea (ana nefes borusu), kalp, diyafram kası, aort ve diğer büyük damarların hasarları gelir. Toraks travması minör yani hafif olabilir. Bu gibi durumlarda sadece gözlem yetebileceği gibi, dren yerleştirilmesi ve hastanın entübe edilmesi gibi nispeten basit cerrahi müdahalelere ihtiyaç duyulabilir. Ancak majör yani ağır travmalarda hastanın acilen operasyona alınması ve hasar gören yerlerin tamir edilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Travma ile ilgilenmek ciddi bir deneyim gerektirir.
Toraks travması oldukça geniş bir konudur. Bu sebepten dolayı burada detaylara girmek yerine, Türk Göğüs Cerrahisi Derneği bünyesinde çıkan ve editörlerinden biri olduğum, Türkiye’nin en geniş toraks travma kitabı olan “Toraks Travması” adlı kitaba http://www.tgcd.org.tr/wp-content/uploads/dosyalar/toraks-travmasi.pdf adresinden ulaşabilir ve kabaca bilgiler alabilirsiniz.