Koah Hastalığında Girişimsel Müdahaleler Ve Cerrahi
KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) akciğerin hava akımında görülen, akciğerlerde hava hapsi yaratıp gaz alışverişini bozan ve kişide ilerleyen nefes darlığına sebebiyet veren bir hastalıktır. Kronik bronşit ve amfizem bu hastalık grubuna giren patolojilerdir. Dünyada en sık görülen akciğer hastalığı olan KOAH, aynı zamanda insanlarda ölüme sebebiyet veren sebepler arasında dördüncü sırada gelmektedir. Özellikle sigara kullanan kişilerde daha sık görülür. Öksürük, balgam çıkarma, nefes darlığ ve solunum seslerinde değişiklik olması ile ilişkilidir.
KOAH hastalığının tanısı ve takibi göğüs hastalıkları uzmanlarınca yapılır. Tedavisinde öncelikle medikal tedavi (nefes açıcı ilaçlar, balgam söktürücüler, gerekirse antibiyotik desteği) olan bu hastalıkta yine göğüs hastalıkları uzmanlarının gözetiminde bir hayat devam eder. Fakat göğüs cerrahları bir takım girişimsel işlemlerde ve bazı cerrahi yöntemlerle KOAH hastalığı tedavisinde yer alırlar.
Esas tedavisi ilaç desteği olan KOAH hastalığında, tedavi yanıtı olmayınca ve hastalık ilerleyince tedavide en etkili metod akciğer nakli yapılmasıdır. Hastalarının takibini yapan göğüs hastalıkları uzmanları, hastalarında nakil endikasyonu olduğunda onları akciğer naklinde özelleşmiş merkezlere yönlendirme yaparlar. Ancak hem ülkemizde hem de dünyada, verici bulmasında yaşanan zorluklardan dolayı her nakil gereken hastaya bu operasyon yapılamamaktadır.
Nakil ihtiyacı olan ancak yapılamayan kişilerde palyatif (semptomları azaltan ve yaşam kalitesini bir miktar düzelten) tedaviler uygulanabilir. Bunlardan biri endobronşiyal (bronkoskopik) tedavilerdir. Bu tür tedavilerde akciğerin en hasta kısımlarına giden havayolları valf veya metalik coil adı verilen tıkaçlarla tıkanırlar ve kişideki nefes darlığı bir miktar düzelme gösterir. Endobronşiyal tedaviler göğüs hastalıkları ve göğüs cerrahları tarafından uygulanmaktadır. Diğer bir palyatif yöntem ise akciğer volüm küçültme operasyonudur. Bu tedavi göğüs cerrahlarınca uygulanır. Akciğerlerin en hastalıklı kısımları bir operasyonla (tercihen kapalı [videotorakoskopik]) çıkartılırlar.