Kist Hidatik Hastalığı
Kist hidatik hastalığı ekinokokkus granulosus adı verilen bir parazitin sebep olduğu bir patolojidir. Parazit köpek, kurt ve tilki gibi hayvanların ince barsaklarında yaşar.hayvanların dışkısıyla kirlenen yeşilliklerin düzgün temizlenmeden tükenilmesi sonucu insana bulaşabilir. Diğer bir bulaşma yolu ise bu yeşillikleri yiyerek hastalanan koyun, keçi ve inek gibi hayvanların insanlar tarafından yenmesiyle olur. Parazit özellikle karaciğere veya ikinci sırada akciğere yerleşerek büyüme yapar. Ancak vücudun herhangi bir yerinde de tutulum olabilir.
Akciğeri tutması ve zamanla büyümesi durumunda hastada nefes darlığı, öksürük gibi şikayetler yaratabilir. Belli bir boyuta ulaşınca veya bir etken sebebiyle (darbe almak veya öksürmek-ıkınmak gibi) kist patlayabilir ve kistin içindeki parazitler akciğerin diğer bölgelerine ya da komşu organlara (kalp, akciğer zarı, kaburga kemikleri gibi) sıçrayıp bir sürü yeni kistler oluşturabilir. Bazı kişilerde patlama sonrası ağıza tuzlu su gelmesi ve öksürükle soğan zarına benzer beyaz bir zar çıkması akciğerlerde kist olduğunu gösteren bir işarettir.
Kist hidatik tedavisinde cerrahi uygulanır. Hastalar ameliyata alınırlar ve akciğerlerindeki ya da diğer organlarındanki kistler temizlenir. Bu ameliyat oldukça itina ile yapılmalıdır, zira operasyon sırasında herhangi bir parazitin kistin dışına çıkıp gizlenmesi sonrasında ileride yeniden kistler oluşacaktır.
Akciğer zarında onlarca kist görülmektedir.
Kalp zarı üzerindeki kistlerin görüntüsü
Her iki akciğerde de (sağdaki patlamış) birden çok kistin görüntüsü