Akciğer Zarı Kanseri (Mezotelyoma)
Akciğer zarı akciğerin üzerinde bulunan koruyucu bir yapıdır. Bu yapıdan gelişen kansere mezotelyoma adı verilmektedir. Bu hastalığa “beyaz toprak hastalığı” adı da verilir. Ve ülkemizde görülme oranı Avrupa ve Amerika’ya göre çok daha yüksektir. Ülkemizde en fazla Eskişehir-Kütahya, Diyarbakır-Elazığ ve Kapadokya yörelerinde daha sık görülür. Asbest adı verilen beyaz toprak kullanımının akciğerde ve akciğer zarında yaptığı etkilere bağlı olarak meydana gelir.
Hastalık ilerledikçe akciğer zarı kalınlaşıp sertleşir ve akciğer genişleyemez hale gelir. Bu da hastada nefes darlığı ve göğüs ağrısı yaratır. Mezotelyoma zarı ele geçirdikten sonra öncelikle akciğere girmeye ve onu ele geçirmeye başlar. Bir süre sonra da etraftaki diğer organlara (kalp, göğüs duvarı, diyafram gibi) girip onları tahrip etmeye devam eder.
Mezotelyoma hastalığında en ideal tedavi multimodalite tedavisidir. Bu tedavide amaç hastalıklı akciğer zarını mümkün olduğunda çıkarmaktır, ayrıca çıkarılamayan kısımlardaki hastalığı ortadan kaldırmak ve hastalığın tekrarlama ihtimalini azaltmak amacıyla ameliyattan sonra hastalara hem kemoterapi hem de radyoterapi tedavisi mutlaka ilave edilir.